1. Hjem
 2. Dokumenter
 3. Arrangørhåndbok
 4. Miljø og bærekraft

Miljø og bærekraft

Innledning – Hvorfor er bærekraft viktig for NSSF

Vinteren som vi er så glade i, er i ferd med å smelte bort. Helg etter helg opplever ski-verden grønne sletter i stedet for snølagte jorder og fjell, med smale striper kunstsnø gjennom løypene. Klimaendringene har blitt hverdagen for oss som lever av å ha ski på beina i vintermånedene, og derfor ønsker NSSF og legge til rette for flere tiltak på nasjonale arrangement.

Link til hele bærekraftstrategien

NSSF’s Bærekraftstrategi

Søppelhåndtering under Asko Cup

Sammen med ASKO skal vi bidra til at hele Skiskytter-familien blir enda mer miljøbevisste, og dette skal synliggjøres oftere og bedre enn noen gang igjennom vinterens arrangementer.
Alle arrangører vil få utdelt materiell til Miljøstasjon og klistremerker til å sette på eksisterende søppeldunker, slik at det skal bli enklere for alle å sortere riktig.
Vi anbefaler at miljøstasjonen plasseres i nærheten av kiosken og at man har flere søppeldunker rundt på arenaen.

Rapportering i Green Producers Tool

Green Producers Club

GPC er en kunnskapshub for flere bransjer innen kultursektoren og legger til rette for utveksling av erfaring og kompetanse mellom brukere av Green Producers Tool Målet er å redusere utslipp i tråd med forpliktelser i Parisavtalen. Vi håper at kombinasjonen av Green Producers Tool og Club vil føre til bransjeomfattende bærekraftsstandarder og beste praksis.

Våre medlemmer har tilgang til produksjons- og crew guides, og får invitasjoner til seminarer og workshops, samt muligheten til å møte folk på tvers av bransjer og land. Vi har lokale kontorer i Oslo og København og arrangerer jevnlig Club møter i disse byene, samt i Stockholm. Vi har planer om å utvide vår lokale tilstedeværelse i hele Norden, senere også i Europa.

Green Producers Tool

GPT er et forskningsbasert klimaverktøy som måler og legger til rette for reduksjon av CO2-ekvivalenter. Verktøyet inneholder omtrent 2000 LCA-baserte utslippsfaktorer. All forskning blir utført av Cicero – Senter for Klimaforskning. GPT er skreddersydd for flere bransjer, som film og TV, festivaler, arrangementer, sport og scenekunst. Vi har pågående prosjekter med å tilpasse GPT til kunstutstillinger og museer.

Prosjektpartnere: Cicero, Øyafestivalen, Nordisk Film Produksjon NO/DK/SE, danske musikkfestivaler TinderBox og NorthSide, Iceland Airwaves, Nordisk Hus Island og Færøyene, All Things Content (FI), Nasjonalmuseet i Norge og Norges Skiforbund.

Matvett
Matvett er matbransjens eget selskap dedikert til å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider tett med bransjeorganisasjoner, aktører i matbransjen, forsknings- og fagmiljøer, kommunikasjons- og innsiktsbyråer, internasjonale nettverk og myndigheter. Deres og vår ambisjon er å inspirere og bidra til at Norge halverer sitt matsvinn innen 2030. Dette fører til bedre lønnsomhet samtidig som det bidrar positivt til å kutte klimagassutslipp og forbedre ressursfordelingen i samfunnet. 
Matvett har inngått et samarbeid med NSSF som en del av deres bærekraftstrategi. Dette samarbeidet har som mål å hjelpe dere arrangører med å kaste mindre spisbar mat under deres arrangementer. Sammen kan vi jobbe for en mer bærekraftig tilnærming til matservering og redusere miljøpåvirkningen fra skiskytterarrangementene. 

Hva er Matsvinn? 
Matsvinn definerer vi i Norge som mat som kunne blitt spist av mennesker, men som av en eller annen grunn kastes. Matavfall består både av rester av det som ikke blir spist og skrell og skall som ikke kan spises.  

Hvorfor redusere matsvinn? 
Å redusere matsvinn er avgjørende av flere grunner. Det bidrar til å spare penger, reduserer belastningen på miljøet og fremmer bærekraftig praksis. I tillegg gir det en mulighet til å forbedre utvalget av mat og sikre at utøverne føler at arrangementet møter deres behov. 

E-læringskurs: 
Vi oppfordrer alle arrangører til å ta Matvetts kurs om matsvinn som gir deg nødvendig kunnskap og ressurser til å effektivt redusere matsvinn under skiskytterarrangementene. 
E-læringskurs

Matvetts tips til en mer bærekraftig matservering:  

 • Smalere utvalg: Reduser antall meny valg for å minimere overskudd. 
 • Happy hour: Tilby spesialpriser på matvarer siste timen før arrangementets slutt.  
 • Kjøkkenregler: Innfør effektive kjøkkenregler i kioskområdet. 
 • Gjenbruksguide: Bruk gjenværende råvarer i nye retter. Se Matvetts gjenbruksguide under.  
 • Merk alle rester med hva dere kan bruke dem til, for eksempel overskudd av pølser, kan merkes med «til lapskaus» 
 • Trygg servering/hygieneregler: Sikre trygg behandling av matvarer ved å oppbevare den riktig og sikre god hygiene. 
 • Den beste maten er den som blir spist opp: Fokuser på å tilby mat som er attraktiv for både utøvere og publikum. 
 • Lønnsomt å bruke opp maten: Reduser kostnader ved å minimere matsvinn. Bruk hele råvaren eller gjenbruk i andre retter.  
 • Sjekk kjøleskapet: Regelmessig inspeksjon av kjøleskapet for å bruke matvarer før de blir dårlige. Husk at kjøleskapet bør holde maks 4 grader. 

Dette er viktige retningslinjer som kan hjelpe deg med å redusere matsvinn og forbedre deres mattilbud under skiskytterarrangementene. For mer tips, kjøkkenregler og kommunikasjonsmateriell se her:  

Matvetts gjenbruksguide 

MATVARE FAGLIG VURDERING* FORSLAG TIL GJENBRUK 
Bladsalat blandet    Oppbevares på 4°C før gjenbruk. Bør varmes Rene blandinger uten olje, dressing etc. kan serveres på nytt hvis sensorisk akseptabel 
Salatblanding med tomat, paprika, agurk og bladsalat   Oppbevares kjølt før  gjenbruk. Bør varmes   Lurt å sortere ingrediensene. Kan bruke tomat til tomatsaus og salsa og paprika til sylting eller omelett 
Salatblandinger,  majonesbaserte   Holdbarhet 3-4 dager i kjøledisk avhengig av ingredienser (eks. løk  må varmebehandles)   Kan serveres flere ganger   
Skåret frukt Skåret frukt som har stått ute må kastes.  Skåret frukt som ikke har vært ute av kjøkkenet kan benyttes i fruktsalat ev. annet 
Grønnsaker/  grønnsakrester Oppbevares på 4°C før gjenbruk Kan brukes i supper, sauser, gryter og wokretter  
Kjøttsuppe Oppbevares på 4°C før gjenbruk. Bør varmes Sil suppen og benytt den i saus eller gryterett   
Gryteretter Oppbevares på 4°C før gjenbruk. Bør varmes   Kan varmes på nytt hvis oppbevart kjølt.  
Kokt skinke Kan fryses og bør varmes ved gjenbruk Kan brukes i omeletter eller supper   
Leverpostei Kan fryses. Bør varmes Blandes med bacon og stekes opp på nytt 
Pølser Oppbevares på 4°C før gjenbruk. Bør varmes   Kan serveres på nytt, ev. i pytt i panne eller lapskaus   
Tortilla/lefse/wrap med fyll Oppbevares på 4°C før gjenbruk. Bør varmes   Kan serveres på nytt hvis sensorisk akseptabel   
Brød og bakervarer Oppbevar i papirpose, tørt og lunt. Kan også fryses, så varmes ved gjenbruk Kan gjenbrukes til toast, krutonger, arme riddere eller brødpudding 
Gulost Bør fryses, så varmes ved gjenbruk   Benytt til gratinering, ostesmørbrød, pizza   
Pasta Oppbevares på 4°C før gjenbruk Pastasalater   
Salsa og dipp Oppbevares på 4°C før gjenbruk Holder ca. 1 uke i kjøleskap 

Rådene om trygg gjenbruk i tabellen er gitt ut fra risikovurderingene for produkter som holdes kjølig og for gjenoppvarmede matvarer. Kjøling innebærer tilstrekkelig kjøling (2-4 grader) til å sikre minimal vekst av mikroorganismer. Varmebehandling innebærer trygg gjenbruk hvis oppvarming som anbefalt til 75 °C kjernetemperatur og minst 60 °C varmholding samt rask nedkjøling etter servering. 

Årets mest bærekraftige Asko cup arrangør
Kriterier

 • Må ha gjennomført e-læringskurs fra Matvett
 • Satt opp miljøstasjonen fra ASKO og lagt til rette for god kildesortering på arrangementet
 • Rapportere tall i måleverktøyet GPT
 • Plasserer sunne produkter lengst frem i kiosken
 • Legger til rette for at det er mulig med miljøvennlig transport fra hotell til stadion
Var denne artikkelen nyttig for deg? Nei Ja

Hvordan kan vi hjelpe?